PH грунту, кислотність та лужність грунту.

Родючий грунт — основа вдалого врожаю. Це поняття відомо усім, хто обробляє землю. Родючість залежить від багатьох факторів, з року в рік вона може бути різна, але є певні основні моменти які впливають на це. Серед них і є таке поняття як Ph грунту.  Ph або водневий показник,  —  величина, що показує міру активності іонів водню (Н+) в грунті, тобто ступінь кислотності або лужності. Достатньо знати, що рН на рівні 7 є нейтральним, менше 7 — кислотним, а більше 7 — лужним.  Саме кислотний грунт (з Ph менше 7) і є тим негативним фактором, який впливає на зменшення родючості. Тобто для забезпечення врожайності необхідно не допускати зниження Ph  менше 7.

 

Як виміряти рН грунту

Точне вимірювання рН ґрунту завжди включається в стандартний лабораторний аналіз грунту. Цілком достатній рівень точності може бути отриманий з наборів для перевірки кислотності грунту, який коштує не дорого. Вони базуються на рентгенологічній зміні кольору рідини або на паперовій тестовій смужці, і продаються у садових центрах. Звичайно, кислотний грунт має негативне значення для врожайності, але є культури рослин, які можуть пристосовуватися до різного діапазону Ph. Так, овочеві, фруктові та квіткові культури будуть переносити широкий діапазон рН, але найкращим для цих культур є Ph від 6,3 до 7,0. При меншому, ніж рН 6,0 існує ризик того, що більшість овочевих культур будуть пошкоджені за рахунок кислотності. Тим не менш, такі культури , як картопля, полюбляють трішки кислотний грунт з Ph приблизно від 6,0 до 6,5, тоді як інші, такі як капуста, кольорова капуста, а також чорна смородина, віддають перевагу більш високому рівні Ph, приблизно від 6,8 до 7,2. Чорниця, рододендрони, азалії  є одними з небагатьох рослин, які віддають перевагу особливо кислому грунту при  рН від 5.0 до 5.7. І навпаки, коли рН перевищує 7,0-7,3, зростає ризик дефіциту мікроелементів у багатьох культурах, таких як дефіцит марганцю в буряку та пастернаку або дефіцит заліза в малині.

Як зменшити кислотність грунту і що використовувати

Крейда ММИП-1 для розкислення грунтів

Для зменшення кислотності, і відповідно, збільшення рівня Ph доцільно використовувати карбонат кальцію (мелену крейду або вапно). Тут ми хочемо акцентувати Вашу увагу саме на крейді, оскільки це природній, і не дорогий матеріал, який дає  дуже ефективний результат. Крейда чинить адсорбуючу та нейтралізуючу дію на кислотність грунту, підвищуючи при цьому Ph до потрібного рівня. Кількість залежить від початкового рН ґрунту та типу грунту. Деякі грунти, природньо, карбонатні (містять крейду або вапняк) з рН вище 7 і можуть не потребувати вапнування протягом десятиліть і навіть багатьох сотень років. Але збереження задовільного рівня Ph є основним для родючості грунтів. Вміст карбонатів у грунті постійно знижується від 500 до 1250 кг / га на рік.  Карбонати у грунті знижуються в результаті посівів, при використанні добрив та гною. Справа у тому, що більшість добрив містять азот, який чинить нейтралізуючу для карбонатів дію. Також вони вимиваються підземними водами, особливо  на піщаних грунтах. Більшість грунтів в Україні вимагають додавання крейди кожні кілька років. Фермери прекрасно усвідомлюють важливість вапнування своєї землі, оскільки від цього залежить майбутній врожай.

Базуючись на багатьох джерелах, а також беручи до уваги крейду Торговицького родовища, яка має вміст карбонатів від 98,5 до 99,39 % ми рекомендуємо наступні норми внесення крейди у грунт для зменшення кислотності:

 

Внесення крейди необхідно проводити так, щоб верхній шар землі (приблизно 15-20 см) ретельно змішався з нею. Оскільки крейда слаборозчинна у воді, найкращий час для внесення — це осінь, адже саме осінню збільшується кількість опадів необхідних для підвищення нейтралізуючої діїї крейди. Для фруктів надзвичайно важливо коригувати кислотність перед посадкою,водночас для цих культур використовуйте рекомендовані дані лише в третині норми поданих у таблиці. Для глинистих (важких) грунтів необхідно використовувати більші об’єми внесення ніж для піщаних (легких) грунтів. Проте, піщані грунти зазвичай потребують повторного вапнування приблизно кожні 4-6 років, тоді як глинисті грунти потребують обробки лише кожні 8-10 років. Якщо поверхневий шар має рН не більше 7,7 і не містить ясно видимих ​​і значних кількостей крейди або вапняку, то можна успішно обробляти таку землю для вирощування, таких культур як родос, камелії та чорниці. В більшості концентруйте свою увагу на підтримці нормального рН ґрунту, щоб підтримувати енергійний ріст рослин.